Sinds 2018 hebben wij de droom om een kleinschalige, geautomatiseerde en duurzame brouwerij te realiseren. Deze droom is ontstaan doordat Martijn zelf aan de slag ging met een brouwpakket. Gekregen van zijn schoonmoeder met de feestdagen. Wij wisten toen niet dat dit verder zou gaan dan een leuke hobby.

Wie zijn wij?

Martijn komt uit de chemische industrie en heeft tijdens zijn werk veel geleerd over processen en product optimalisatie. Al snel wist hij zijn kennis toe te passen tijdens het brouwen van bier. Brouwen op gas was ‘not done’ en er moest een all-in-one ketel komen om herhaaldelijk gelijke bieren te kunnen produceren. Excel stond open tijdens het brouwen en alles werd genoteerd. Al snel lukte het om bier te brouwen dat door familie en vrienden werd gewaardeerd. De rol van Loes was voornamelijk het proeven van het bier.

De toekomst

Toen was er die zomeravond in juli 2018 waarin wij samen in de tuin zaten te dagdromen. Wat zou jij doen wanneer je de loterij zou winnen? Martijn zijn antwoord was helder: ‘Dan ga ik bier brouwen!’.  Het antwoord van Loes daarop was: ‘Waarom begin je daar dan nu al niet mee?’. Martijn beweerde dat je er geen boterham mee kon verdienen, maar het idee liet ons beiden niet los. Hoe tof is het wanneer wij hier echt mee zouden starten?!

De zoektocht

1 dikke maand later zaten wij bij de Kamer van Koophandel. Beetje naïef dat wel, maar aan enthousiasme geen gebrek. Eind december stonden wij op onze eerste kerstmarkt gratis bier weg te geven in ruil voor emailadressen want ja, verkopen dat mocht nog niet.

Vervolgens begon de zoektocht naar het juiste pand en vergunningen. Wanneer wij van te voren hadden geweten dat dit zo lang zou duren en zo veel geld zou gaan kosten, weten wij niet zeker of we het door hadden gezet. Je zet stapjes vooruit en dan weer een stap achteruit. Maar al met al hebben we 2 jaar later alle vergunningen rond. Dit proces heeft wel gezorgd voor vastberadenheid. Er zijn zoveel momenten geweest waarin het makkelijker was geweest om eruit te stappen. Maar toch is de droom sterk genoeg gebleken!

Waar staan we nu?

Alle vergunningen zijn rond, de brouwerij voor 500 liter is besteld en het pand is aangepast. Nu is het wachten tot de container met het brouwhuis en de ketels arriveert en dat we alles kunnen gaan installeren en proefdraaien.

Leven jullie er van?

Nee! Dat is in deze fase met alle investeringen onmogelijk. We hebben hiernaast beiden een erg toffe baan en 3 kids. Het is hard werken, maar daar is helemaal niet erg. Het geeft ons juist energie om in de avonden mooie borrelboxen te vullen voor een bedrijf, winkels te voorzien van voorraad of een offerte te maken voor een huurbrouw. De weekenden zijn voor het gezin. Uiteraard is de strategie voor de langere termijn anders, maar eerst maar eens het brouwhuis goed aan de praat krijgen.

Aanvulling: Inmiddels is dit een oud bericht en leven wij wel van de brouwerij. Lees hier meer.

Trots zijn wij op de inmiddels 12 verschillende bieren met allen een mooie rating op Untappd.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de opmerkingen onder dit bericht!

4 reacties

 1. Dennis Vos 23 maart 2021 op 16:32 - Antwoorden

  Hey Martijn,

  Wat een super leuk stukje.
  Ik weet nog dat je het als hobby begon te doen, destijds bij Solvay.

  Succes met jullie droom ??

  Groetjes Dennis Vos

  • Martijn de Jong 23 maart 2021 op 20:24 - Antwoorden

   He Dennis,

   Bedankt voor je bericht! Ja het brouwen van bier heb ik altijd al interessant gevonden ;)

   Groetjes!

 2. Ieme Meerman 23 maart 2021 op 20:08 - Antwoorden

  Hee Martijn, ziet er mooi uit allemaal. Ik zou graag 12 biertjes bij je bestellen is dat al mogelijk? Als je wilt kan ik je ook in contact brengen met andere brouwers in mijn netwerk. Gr Ieme

Laat een bericht achter