4 minuten leestijd

We nemen je mee in de wereld van IPA’s, waarvan er steeds in het assortiment van onze brouwerij een nieuwe te vinden is! Je leest over de oorsprong van IPA’s, de verschillende soorten bieren binnen deze bierstijl en over welke IPA’s er al bij ons zijn gebrouwen. De brouwer, Martijn, vertelt over het ontstaan van het idee voor het brouwen van een Brut IPA, het brouwproces en de smaakeigenschappen ervan. Benieuwd naar welke hapjes en gerechten perfect passen? Ook daarover geven we je graag wat heerlijke tips. Lees je mee?

Wat is IPA bier? 

IPA, afgeleid van India Pale Ale, is een bierstijl die anders is door zijn overvloed aan hop. Diverse soorten hop worden tijdens het brouwproces toegevoegd, wat de smaak, geur en bitterheid van het bier beïnvloedt. Bij ons in de brouwerij zijn de IPA’s een favoriet, vooral bij de brouwer. “Er zijn heel veel verschillende hoppen, met véél verschillende smaken die het mogelijk maken om zoveel typen IPA bier te brouwen. Daarom kan ik mijn creativiteit in deze bierstijl goed kwijt.” “Daarnaast ben ik zelf een liefhebber van hoppig en fruitig bier, en door de verschillende soorten IPA’s die er bestaan, is er voor elke gelegenheid wel een biertype dat goed smaakt.”

Er zijn een heleboel stijlen binnen IPA, elk met zijn eigen kleur, karakter en smaakervaring. Zo hebben wij al eerder een Double IPA gebrouwen, een variant met een hoger alcoholpercentage en intense hopsmaken. We hebben een NEIPA, New England IPA, in het assortiment en dat is een wat zoetere variant. Martijn heeft ook al eerder een Black IPA, Smash IPA en een American IPA gebrouwen. Zoals je leest, voor ieder wat wils binnen de wereld van IPA’s!

Het Ontstaan van het Idee voor de Brut IPA

Twee jaar geleden hadden we al het idee om een bier met champagne gist te brouwen, maar dat vonden we op dat moment nog te risicovol omdat er nog niet genoeg kennis over het type gist in huis was. Maar omdat onze kennis over hop en gist door het vele brouwen zo is toegenomen in de afgelopen tijd, hebben we het brouwproces helemaal onder controle. “Nu durfde ik het wel aan”, aldus Martijn. “Ik heb al verschillende IPA’s gebrouwen, maar door champagne gist te gebruiken, waar glucoamylase in zit, verdwijnen de suikers uit het bier. Daardoor krijg je een IPA bier met dat hele droge gevoel, dat champagne ook heeft. Dat leek me heel tof!” Nu we dit bier uitbrengen, kijken we ook uit naar het creëren van andere unieke brouwsels met champagne gist, maar daarover meer later in deze blog.

“Door het champagne gist verdwijnen de suikers uit het bier en krijg je een IPA bier met dat hele droge gevoel, dat champagne ook heeft, dat leek me heel tof.”

Het Brouwproces en de eigenschappen van Brut IPA bier

Het brouwproces van de Brut IPA is eigenlijk niet zo verschillend als dat van andere IPA’s. Het geheim zit ‘m vooral in de bijzondere gist. “Tijdens het brouwen van deze IPA, met champagne gist, maakt het ook niet zo veel uit hoe je maist etcetera, want alle suikers gaan er tijdens het vergisten toch aan.” Martijn heeft van de Brut een drogere, fruitige IPA gemaakt door vijf verschillende hopsoorten toe te voegen. Door de vele soorten ontstaat er een mooie complexiteit in het bier. Wat de Brut IPA echt onderscheidt, is de diepe vergisting door het gebruik van champagne gist. Dit type gist maakt het bier droog. Doordat er geen restsuikers inzitten, hebben de hoppen meer de ruimte dan in een normale IPA. De Brut IPA bevat 7,0% alcohol.

Foodpairing & IPA gebrouwen met champagne gist

Het ideale moment om van onze Brut IPA te genieten is eigenlijk altijd goed, maar het unieke brouwsel komt vooral tot zijn recht tijdens momenten van ontspanning, zoals na een lange werkdag of tijdens een gezellig avondje met vrienden. Het is een bier dat zich leent voor zowel informele als speciale gelegenheden. Wat betreft foodpairing, zijn er heel veel mogelijkheden om de smaken van de Brut IPA te versterken en de bierervaring te verrijken. Omdat de Brut IPA een droog bier is, vergelijkbaar met het droge mondgevoel dat champagne geeft, zijn hapjes en gerechten die goed passen bij champagne ook uitstekend geschikt voor onze nieuwste IPA.

Simpele hapjes die perfect samen kunnen gaan met de Brut IPA:

  • Oesters
  • Kaasstengels
  • Dadels met spek
  • Toast met gerookte zalm
  • Bruschetta met tomaat en rauwe ham
  • Tempura garnalen
  • Aardbeien

Deze hapjes benadrukken de fruitige en droge kenmerken van de Brut IPA. Voor meer inspiratie en culinaire gerechten die perfect samengaan met de Brut IPA, raden we aan om een kijkje te nemen op de website van Jerome’s Champagne, waar je recepten kunt vinden die speciaal zijn geselecteerd om te combineren met champagne. Want net zoals bij champagne, kan door de juiste foodpairing de smaakervaring van het drankje extra speciaal worden gemaakt. Ben je op zoek naar meer foodpairing tips bij bier? Lees dan deze blog waar het smaakwiel centraal staat.

Dit zijn combinaties die gelden voor onze bieren. Dezelfde bierstijl van een andere brouwerij kan, door andere ingrediënten, juist wel of niet ook een goede combinatie zijn. 

Onze Toekomstplannen met Champagne gist

Ben je benieuwd geworden naar dit nieuwe bier? Ontdek waarom het een absolute must-try is voor liefhebbers van speciaalbieren. En de Toekomst? Die belooft nog wat met champagne gist. Want nu we dit brouwsel uitbrengen, zijn we alleen maar nieuwsgieriger geworden naar welke recepten nog meer ontwikkeld kunnen worden. Martijn heeft zijn zinnen gezet op het brouwen van een Grape Ale met champagne gist. Wanneer deze wellicht komt is nog een verrassing omdat we daarbij ook afhankelijk zijn van de druivenoogst, maar ben jij net zo benieuwd als wij? Blijf ons dan volgen!

Laat een bericht achter