Benieuwd naar wat infused bier is en hoe het gemaakt wordt? Wil je weten hoe je de optimale smaakbeleving uit dit bijzondere type bier haalt? Wij vertellen graag over het brouwproces en de eigenschappen van onze eigen Toekomst infused bieren! 

Wat is Infused Bier?

Infused bier is een type speciaalbier waarbij extra smaakelementen worden toegevoegd om bier een unieke smaak te geven. Bij het brouwproces van normaal bier worden alleen water, mout, hop, kruiden en gist gebruikt. Om als brouwer iets speciaals te creëren, ondergaat het vergiste bier de extra stap vóór het bottelen. Deze stap staat bekend als ‘infuseren’ en omvat het toevoegen van een andere dranksoort zoals Gin, Whisky, Port of Rum. Als bierbrouwer kun je eindeloos experimenteren met het toevoegen van extra smaakelementen, wat resulteert in een diversiteit aan infused bieren. Deze bieren zijn uniek door hun innovatieve gebruik van ingrediënten, en wij laten jou als bierliefhebber graag nieuwe en verrassende smaken ontdekken.

Hoe wordt het gemaakt?

Een infused tripel wordt gebrouwen zoals we een gebruikelijke tripel brouwen. Het infusen, het toevoegen van de sterke drank, gebeurt aan het eind van het vergistingsproces, vóór dat het bier in de flessen gaat. We bepalen op kleine schaal wat het percentage sterke drank is dat bij het gebrouwen bier moet.  Dat doen we door verschillende doseringen te proeven! In de ene combinatie, zoals Whisky infused, bevat het maar 1,5% whisky omdat het een sterk dranktype met een heftige smaak is. Bij een Gin infused, waar een zachte gin wordt infused, kan het zijn dat er 4% wordt toegevoegd om de gewenste smaak te creëren. Het is dus per type sterke drank en biertype afhankelijk. Daarom moet er goed geproefd worden, maar gelukkig vinden wij dat niet erg! 

“Wij verrassen met ons gebruik van ingrediënten in infused bieren, en we laten jou, als bierliefhebber, graag nieuwe smaken ontdekken”

Infused bieren van De Toekomst 

Whisky Infused bier 

Door het kunnen toevoegen van andere ingrediënten, krijgt een speciaalbiertje een extra smaakdimensie. Zo is onze Toekomst Barley Wine – Infused Jack Daniels een creatie met, jawel, Jack Daniels Tennessee Whisky! Deze krachtige, blonde Barley Wine heeft een extra boost gekregen en wordt ervaren als speciaalbier met een karamelzoetje en subtiele vanilletonen. Heel geschikt voor whiskyliefhebbers óf als je houdt van een stevig biertje met body. 

Gin Infused bier 

Onze Rascal Tripel werd bekroond tot ‘Lekkerste bier van Brabant’ 2023. Dit is een tripel infused met The Rascal Gin. We voegden het extra ingrediënt puur toe aan dit brouwsel, en het bleek een perfecte match! De Javaanse kruiden uit The Rascal Gin geven het bier een complexe en mooie smaak. De gin komt subtiel naar voren waardoor hij geliefd is bij een breder publiek, want ondanks het hoge alcoholpercentage van 10% wordt de smaak altijd als toegankelijk ervaren. Probeer dit lekkerste bier van Brabant eens uit, als je benieuwd bent naar een hele unieke tripel! 

De Toekomst Rascal Tripel met Rascal Gin

Hoe drink je Infused Speciaalbier?  

We delen graag een aantal handige tips over de serveertemperatuur, foodcombinaties en het proeven zelf, om een optimale smaakervaring te beleven met onze infused bieren!

De ideale serveertemperatuur van speciaalbier:  

De serveertemperatuur van bier is heel belangrijk en varieert per type. Hetzelfde bier kan op verschillende momenten, op verschillende temperaturen het best tot zijn recht komen. Bier smaakt op een warme zomerdag beter als het verfrissend koud is, maar als aanvulling op een gerecht kan hetzelfde bier op een andere temperatuur weer beter smaken. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe warmer het bier moet zijn bij het serveren. Een vuistregel om te onthouden is dat de ideale temperatuur doorgaans rond het alcoholpercentage ligt. Onze Barley Wine – infused Jack Daniels (11,2%), hoort tussen de 8 en 14°C geserveerd te worden. De gin infused Rascal Tripel (10%), smaakt het beste tussen de 8 en 12°C. 

Foodcombinaties met bier: welk infused bier bij welke gerechten?

Het juiste bier schenken bij een maaltijd kan een hele mooie aanvulling op je diner zijn! Foodpairing suggesties voor de Toekomst infused bieren zijn:  

Barley Wine – infused Jack Daniels past goed bij rood vlees, wild, schimmel- en blauwaderkazen. Onze Rascal Tripel gaat goed samen met vette vis, gevogelte, gegrilde gerechten, en harde kazen. En vanwege het kruidenprofiel gaat dit bier ook goed samen met pittige gerechten.

Hoe kun je het beste bierproeven? Een aantal laatste tips!

Tip 1: De geuren blijven onder het schuim bij een schuimkraag van 2 centimeter. Je ervaart meer van de geur van het bier als de schuimkraag minder is.

Tip 2: Laat het bier even in je mond voordat je doorslikt. Omdat het bier in enkele seconden opwarmt in je mond, komen er nieuwe smaken en aroma’s vrij. Bier dat onder de 8 graden wordt geserveerd, laat weinig aroma’s los. Dus neem de tijd.  

Tip 3: Neem kleine slokjes, zo kun je de verschillende smaken van een bier beter van elkaar scheiden. 

Nu je weet hoe het biertype Infused wordt gemaakt, snappen wij dat je benieuwd bent naar onze Barley Wine en Rascal Tripel. Ontdek unieke creaties en geniet van een optimale smaakervaring met onze handige proeftips. En vergeet niet ons eigen Toekomst glas te gebruiken voor de ultieme beleving! 

De Toekomst Infused bieren

Laat een bericht achter