Nadat het bier brouwen is, zit het werk er nog niet op. Dagelijks wordt tijdens het vergistingsproces het bier gemeten. Wanneer het bier klaar is met vergisten, moet het binnen een paar dagen gebotteld worden.

Bottelen

Het bottelen is voor ons een handmatig proces. Doorgaans doen wij dit in de avonden wanneer de kinderen liggen te slapen. De gehele keuken wordt gepoetst en alles ziet er smetteloos uit.

Inmiddels zijn we op elkaar ingespeeld en draaien we ons hand niet om voor 100 liter bottelen. Onder het genot van een biertje doorlopen wij de stappen zoals te zien zijn in deze video.

https://youtu.be/Dwmm7hBUwxI

Er wordt zeker ook wel gemopperd wanneer we om 19.30 uur op vrijdagavond niet in de bank kunnen ploffen voor een Netflix serie. Dit is trouwens vooral Loes. Maar toch geeft het veel voldoening wanneer de dozen weer zijn gevuld met volle flessen bier. Het is een grote klus maar met knap teamwerk is het toch altijd weer snel gebeurd.

Fantaseren

Sinds wij brouwen komen we niet meer vaak toe aan Netflix avonden. Maar tijdens dit soort bottel avonden hebben we vaak de beste ideeën en leukste gesprekken. Ook evalueren we weer de brouwerij en welke wensen we nog hebben. We blijven dromen net zoals bij het ontstaan van de brouwerij.