Je bent een liefhebber van bier en je ontdekt graag nieuwe, verschillende bieren en stijlen. In het weekend drink je regelmatig met je vrienden nieuwe bieren en proeven jullie de verschillende bieren samen. Je wisselt je bevindingen uit en plaats een foto en mening van het bier op Untappd. Maar welke bierstijlen passen nu echt bij jou, en hoe kan je juist leren proeven. Wij geven je meer achtergrond informatie en proeftips! 

Wat is een bierstijl? 

Veel mensen denken bij het woord ‘bier’ direct aan een goudkleurige pils met een stevige witte schuimkraag. Echter zijn er allerlei verschillende varianten met eigen kleuren, smaken en geuren. Een bierstijl wordt onder andere gekenmerkt door hop of mout, wat dan zorgt voor een typerende smaak in het bier. Ook structuur en kleur is kenmerkend voor een bierstijl. Een quadrupel is een donker bier met een volle schuimkraag en een blond bier is lichter van kleur en smaak. Een bierstijl is dus een onderscheiding in bieren op basis van geur, kleur, smaak en sterkte in alcohol. 

Waar komen bierstijlen vandaan? 

Tegenwoordig wordt het reguliere pils als standaard biersoort gezien. Vroeger was dit anders, speciaal bier bestaat namelijk al duizenden jaren, terwijl pils pas rond het jaar 1800 werd geïntroduceerd. Met name in de Middeleeuwen werd bier erg populairder omdat het schoner was dan het normale water in die tijd. Bier wordt namelijk gefilterd en bereikt hoge temperaturen tijdens het brouwen. Heel vroeger bestond het pils zoals we dat nu kennen, nog niet. Vroeger was al het bier dus speciaalbier. Vooral Stout en Porter bier werd in de middeleeuwen veel gemaakt omdat dit type bier de meeste schadelijke stoffen in het vieze water omzet. Halverwege de jaren 80 van de 20e eeuw werden de abdijbieren uit België steeds populairder, door de verschillende smaken en intensiteiten. Bierstijlen zoals het bekende blond en dubbel bier werden steeds bekender en kwamen dus ook naar Nederland.  

De waardering voor bier komt voornamelijk door de smaak. Goed proeven is een vak apart. Daarom hebben wij voor je wat proeftips om nóg beter je smaak te leren onderscheiden. 

Proeftips: 

  1. Bier dat geserveerd wordt onder de 8 graden laten weinig aroma’s los. Enkel ruiken aan het bier heeft weinig zin.  
  2. Je zal weinig ruiken bij een bier met een schuimkraag van 2 centimeter. Door de schuimkraag blijven de geuren onder het schuim. Door enkel het schuim te drinken, smaakt een bier bitterder omdat het schuim de hopbitterstoffen bevat. 
  3. Neem kleine slokjes, zo kun je de verschillende smaken van een bier beter van elkaar scheiden.
  4. Slik je bier niet direct door, maar laat het even in je mond. In je mond stijgt namelijk direct de temperatuur van het bier, waardoor er nieuwe smaken en aroma’s vrijkomen. 

Hoe worden verschillende bierstijlen gemaakt? 

De geur, kleur, smaak en alcoholsterkte worden bepaald in het brouwproces. De hoofdingrediënten zijn hoppen, mouten en het type gist.  Naast de afstemming van deze drie ingrediënten worden er vaak andere ingrediënten gebruikt om een speciale smaak aan het bier te geven of om een bepaalde smaak extra te benadrukken. Hoe een recept wordt vastgesteld lees je in deze blog. Zo is er aan het Hazy White bier uit onze brouwerij sinaasappelschil toegevoegd om voor extra frisheid te zorgen. En hebben wij gekozen voor koriander in het blond bier dat voor extra kruidigheid zorgt. 

Bier proeven is een vak apart. De echte biersommeliers zeggen dat je aan alleen de geur en kleur al een bierstijl kan herkennen. Daarnaast zijn er nog verschillende methodes om bier te proeven en is het glas waaruit je drinkt ook belangrijk. Daarover later meer.  

Welke bierstijl er ook bij jou past, over smaak valt niet te twisten! 

Laat een bericht achter